Blog o witaminach

Acerola – naturalna witamina C

Chyba każdy z nas ma świadomość tego, że witamina C jest naszemu organizmowi niezbędna. Przede wszystkim należy tutaj podkreślić, że chroni ona nasz organizm przed przeziębieniem. Inaczej mówiąc, zwiększa odporność naszego układu, która może być obniżona z wielu powodów. Jednak z suplementacją witaminy C większego problemu dziś nie będzie i mówimy tu nie tylko o specjalnych suplementach diety, ale także owocach, w których witaminy tej także nie brakuje. Jeśli chodzi o owoce, to oczywiste jest to, że jedne z nich mają w sobie witaminy C więcej niż inne. Z najbardziej znanych nam owoców najwięcej witaminy zawiera w sobie czarna porzeczka. Jednakże także i w niej witaminy C jest mało, jeśli mielibyśmy ją porównać z acerolą. Czym w związku z tym jest acerola, która nazywana jest także wiśnią z Barbadosu?

Najbogatszy owoc w witaminę C

Acerola to zdecydowanie najbogatszy owoc w witaminę C. W porównaniu z czarną porzeczką jej zawartość w nim jest aż o dziesięć razy większa.

Owoce te rosną na krzewach lub drzewach, których wysokość nie przekracza sześciu metrów wysokości. Warto podkreślić, że owoce aceroli są delikatne, a także łatwo się psuja, co oznacza tylko tyle, że świeże mają ograniczone zastosowanie. Mimo wszystko znakomicie nadają się na kompoty, dżemy, desery, galaretki czy lody. Poza tym komercyjnie tworzy się z nich sok, który następnie jest zamrażany lub przetwarzany na suchy proszek. Niezależnie od tego, w jakiej formie stosowana jest przez nas acerola, zawartość witaminy C jest w niej ogromna.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *