Blog o witaminach

Czy warto postawić na produkty bio?

Ceny żywności bio są zwykle znacznie wyższe niż produktów, które można kupić w większości supermarketów. Z tego powodu, można zastanawiać się, czy warto zainwestować w lepsze jedzenie, oraz, czy cena produktu znajduje odzwierciedlenie w wyższej jakości.

Przemysłowa produkcja żywności dąży do ciągłego zwiększania wydajności i zmniejszania cen, stąd biorą się ogromne fabryki, w których produkuje się żywność na skalę przemysłową. Niestety, ale dążenie do wyższej sprzedaży sprawiło, że żywność przestała być zdrowa i ma całkiem inny smak, niż prawdziwe jedzenie.

Żywność ekologiczna jest produkowana w małych gospodarstwach, z użyciem tradycyjnych metod. Podczas hodowli roślin, stosuje się znacznie mniejszą ilość szkodliwych nawozów i oprysków, przez co uprawa ma mniejszą wydajność (nawet o jedną trzecią w stosunku do upraw na dużą skalę) oraz większą ilość pracy.

Podobna sytuacja dotyczy hodowli zwierząt, które mogą cieszyć się znacznie większą ilością wolnego miejsca i jedzą zdrową, naturalną paszę.

Wszystko to przekłada się na wyższą jakość produktu. Jabłka bio, być może nie wyglądają tak pięknie, jak GMO, ale za to mają znacznie lepszy smak i można je dłużej przechowywać. Zdrowe metody produkcji wpływają na większą ilość witamin i minerałów, dlatego jedzenie nie tylko świetnie smakuje, ale także zaspokaja potrzeby naszego organizmu. Wydawanie pieniędzy na zdrową żywność to inwestycja, ponieważ dzięki temu, zaoszczędzimy na wydatkach na lekarza i leki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *